Hoppa till textinnehållet
Kontovolym

Ger du dina pengar chansen att växa?

Om du redan sparat ihop till en buffert, bra jobbat! Men för ditt långsiktiga sparande finns det andra alternativ än ditt sparkonto, som ger pengarna större chans att växa. Fonder är ett bra val, oavsett om du sparar till drömresan, boende eller en trygg framtid.

Diagrammet visar utveckling i olika placeringsalternativ under 10 år

Diagrammet visar avkastningen under 10 års tid om du placerat 10 000 kr i de tre olika placeringsalternativen: Allemansfond Komplett, Bas Solid och E-sparkonto.

Diagram

Allemansfond Komplett är en aktiefond. Läs mer

Bas Solid är en blandfond. Läs mer

Källa: Prisma & Historik inlåningsräntor, Swedbank.net.

Hänsyn är ej tagen till eventuella skattekonsekvenser. Hänsyn är inte tagen till inflationen. Tänk på att sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

 

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. På grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder som används, så kan pengar som placeras i fonden både minska och öka kraftigt i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se

Snabba spartips tänk här

  • Först: Bufferten. Du bör ha en buffert på minst två månadslöner, så att du klarar oförutsedda utgifter. Bufferten kan du ha på ditt vanliga sparkonto, så att pengarna är lättillgängliga när du behöver dem.
  • Sedan: Det långsiktiga sparandet. Utöver bufferten bör dina pengar inte vara placerade på ditt sparkonto, utan i till exempel fonder som kan ge bättre avkastning. En tumregel är att ju längre tid du sparar, desto större risk kan du ta.

Vill du ha hjälp att komma igång?

Det är enkelt att spara i fonder, även om det ibland kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Prova gärna vår guide Enkla Fondhjälpen. Den innehåller fyra frågor och genererar förslag på sparande anpassat efter olika behov.

Enkla fondhjälpen_puff

Vilket fondsparande passar dig?

För dig som vill ha ett sparande som sköter sig självt

Med våra bekväma fondval kan du ägna dig åt annat än att följa med på marknaderna. Välj hur länge du vill spara och vilken risknivå du vill ha, så sköter vi resten.

 

Bekvämt fondval (internetbanken)

 

För dig som vill välja dina fonder själv

I fondlistan ser du alla fonder du kan köpa via Swedbank. Du kan sortera listan efter fondernas avkastning och du kan begränsa den efter förvaltare, typ av fond, riskklass eller söka på fondens namn.

 

Fondlistan

Lär dig mer om fonder

Vad är skillnaden mellan aktiefonder och räntefonder? Och hur fungerar det med risk, avkastning och skatter? Svaren hittar du i Fondskolan.

Har du frågor?

Ring oss gärna på 0120-840 00, så hjälper vi dig.

 
Illustration: Person med headset och dator